A 2020. évi uniós közvetlen támogatások várható alakulása

A 2020. évi EU-s közvetlen támogatások összegét meghatározó AM rendelet még nem került meghirdetésre. A támogatási összegeket – pontosabban az előlegek maximális értékét – tartalmazó jogszabály várhatóan október közepén (az elmúlt évek tapasztalatai alapján október 16. előtt néhány nappal) kerül közzétételre.

Bővebben ...

A családi gazdaságok és az őstermelői adózás reformja

Elkészült a családi gazdaságokról, valamint az őstermelői adózás átalakításáról szóló törvényjavaslat, amely a 2018 tavaszán nyilvánosság elé tárt koncepció első, egységes keretbe foglalt verziója. Azonban a jelenleg egyeztetési szakaszban lévő tervezet sem tekinthető véglegesnek, mivel a Parlamentnek történő benyújtást megelőzően még a kormány jóváhagyása is szükséges.

Bővebben ...

Tájékoztató a megszűnt veszélyhelyzet alatt hozott egyes intézkedések további hatályáról

A MOSZ a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése után folyamatosan tájékoztatta a tagszervezeteket elektromos hírlevelekben a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedésekről. A különleges jogrendben kormányrendeletként hozott intézkedések a veszélyhelyzet június 18-i megszűntetésével hatályukat vesztették. Ezeknek az intézkedéseknek a veszélyhelyzet utáni alkalmazhatóságáról rendelkezik a 2020. évi LVIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) valamint a veszélyhelyzet megszüntetése utáni átmeneti szabályokról szóló 284/2020. (VI. 17.) Korm. számú rendelet (a továbbiakban: ÁR). De ide kapcsolódik a 2020. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: adó tv.) is, amely a vészhelyzeti időszakban hozott egyes adóintézkedések jogszabályi rendezését szolgálja.

Bővebben ...

Tájékoztató a 2021. évi agrárköltségvetésről

A kormány az elmúlt években már megszokott módon a Parlament nyári szünete előtt el kívánja fogadtatni a jövő évi költségvetést. A korai megalkotás érvei között ismét a kiszámíthatóság, a tervezhetőség és az orientációs jelleg erősítése szerepelnek, miközben a jövő év kapcsán egyelőre csak a bizonytalanság érzékelhető.

Bővebben ...