Biztos az adócsökkentés

Az őszi adócsomagot november 23-án nyújtották be a Parlamentnek, az adócsökkentésre vonatkozó döntéseket – tekintettel arra, hogy a bérmegállapodás részét képezik - már a gazdasági kabinet korábban jóváhagyta, amit a nyilvánosság felé is kommunikáltak.

 

E tekintetben a most benyújtott törvényjavaslat újdonságot nem tartalmaz, a kapcsolódó területek rendezése történik meg. Ilyen például az az eset, ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére. A módosítás szerint – tekintettel a szochó csökkentésre - a jövedelemnek a hatályos 87 százalék helyett 89 százalékát kell figyelembe venni.

A módosítás szabályozza az iparűzési adókedvezmény igénybevételének feltételeit is. Felhívjuk a figyelmet, hogy a maximum 1 százalékos adómértéket jelentő, a kkv-k által igénybe vehető iparűzési adókedvezmény átmeneti támogatásnak fog minősülni. Az átmenti támogatásról rendelkező - többször módosított - Bizottsági közlemény alapján a mezőgazdasági vállalkozások esetében vállalkozásonként - a vállalkozás kapcsolt vállalkozásait is figyelembe véve – az átmeneti támogatás jogcímén kapott támogatás támogatástartalma az alkalmazási időszak egészében a 290 ezer eurót nem haladhatja meg. 

Az őszi adócsomagról leválasztva, a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) kormányrendelet módosításával a 2021. december 31. határidőt kitolva 2022. szeptember 30-ig biztosították, hogy a SZÉP kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható legyen. Fontos azonban, hogy a SZÉP kártyához kapcsolódó szochó kedvezmény, valamint a magasabb keretösszeg – a hatályos jogszabályok alapján – december 31-vel kivezetésre kerülnek.

Tekintettel arra, hogy az adótörvényeket most nyújtották be, illetve a vészhelyzeti intézkedések az adószabályokat több ponton módosítják (folyamatban lévő vészhelyzeti törvénymódosítások is) a hatályba lépő változásokról Tagjainkat részletesen külön hírlevélben fogjuk tájékoztatni.