Az Green Deal és a KAP kapcsolódása és lehetséges hatása a 21-27-es költségvetési időszakban.

2020 december második felében Magyarország is megkapta azt a munkadokumentumot, mely tartalmazza azokat a területek, amelyek alapján az országnak el kell készítenie a KAP stratégiáját. A bizottság úgy fogalmazott, hogy nem kötelező ezeket szem előtt tartani, de a stratégiát minden tagállamnak el kell majd fogadtatnia az EU-val. 2022 január 1.-ig kell elkészíteni a tagállami terveket és 2023. január 1.-ig hagyná jóvá az EU. Négy fő területre tartalmaz ajánlásokat a dokumentum:

Bővebben ...

Agro ökológia alapprogramban (eco scheme) támogatandó tevékenységek

A 2023-27 közötti időszakban a közvetlen támogatások egyik hangsúlyos eleme lesz az úgynevezett agro ökológia alapprogram (eco scheme). A tagállamnak kötelező bevezetnie, de a termelői részvétel önkéntes. Jelenleg még nem dőlt el, hogy a közvetlen támogatások mekkora hányada kerül kifizetésre ezen a jogcímen – az elképzelések 10 és 30% között váltakoznak.

Bővebben ...

Az EU Klímapolitikájának alapkövei

  

A klímapolitika az egyik meghatározója lesz a mezőgazdaság további irányának ezért tagszervezeteinket folyamatosan informálni fogjuk az aktualitásokról. Az EU bennünket érintő célszámai folyamatosan változnak.  A 2030-ig jelenleg érvényes határértékek az alábbiak:

Bővebben ...

Műtrágya műanyag-zsákok visszagyűjtése

A tagszervezeteknél elvégzett felmérés szerint problémák tapasztalhatók a hulladékká vált műtrágya csomagoló anyagok - műanyag Big-Bag zsákok – begyűjtésével kapcsolatban, mind a gyártó művi, mind a nagykereskedői értékesítést követően.

Bővebben ...