Megjelent a nyári adótörvény!

2021. június 9-i Magyra Közlönyben megjelent az egyes adótörvények módosításáról szóló 2021. évi LXIX. törvény, azaz az adótörvényeket módosító nyári csomag.

 

Tekintettel a koronavírus okozta negatív makrogazdasági folyamatokra, valamint kilábalást övező nagymértékű bizonytalanságra a nyári adócsomag pontosításokat és néhány koncepcionális intézkedést tartalmaz.

A nyári csomag legfontosabb intézkedése, hogy a béreket terhelő munkáltatói adóterheket 2022. július 1-jétől 2 százalékponttal csökkenti. Ez a szakképzési hozzájárulás kivezetésével és szociális hozzájárulási adó kulcsának fél százalékpontos mérséklésével valósul meg.

Az szja-ban kiterjesztik az átalányadózás rendszerét. A 2021.01.01-el bevezetett új őstermelői szabályozás mintájára az egyéni vállalkozók körében is jelentős mértékben vonzóbbá teszik az átalányadózás feltételrendszerét. Ennek keretében a kizárólag mezőgazdasági tevékenységet végző egyéni vállalkozók 80 százalékos költséghányad alkalmazásával állapíthatják meg jövedelmüket, az éves minimálbér tízszereséig.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az adócsomag az szja 1. számú melléklet 4.37 pontjával bevezetett ún. „50 millió Ft-os” adókedvezmény feltételrendszerét nem érinti.