A 2023. évi munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai

A 2023. évi országos hatósági ellenőrzési terv által előírt két fontos célvizsgálat tapasztalatait kívánjuk ismertetni. Ezek a szabadsággal kapcsolatos szabályok célvizsgálata, illetve a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszergyártási és italgyártási alágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálata.

Bővebben ...

A munkavédelmi, foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzést végző hatóság 2024. évi tervezett ellenőrzéseinek mezőgazdaság aspektusai

Az ellenőrzési terv során kiemelt szempont annak elősegítése, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények valósuljanak meg, továbbá, hogy a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek, rendelkezzenek rendezett jogviszonnyal, ami csökkenti a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, segíti a munkahelyek megtartását, és az új, legális (adózó) munkahelyek létesítését, valamint előmozdítja az állam gazdaságfehérítési céljait.

Bővebben ...

Aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást

A munkaadók és munkavállalók megegyezésének köszönhetően december 1. napjától a minimálbér havi bruttó összege 266.800 Ft-ra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 326.000 Ft-ra emelkedett. A megállapodás az emelés mellett ajánlást is fogalmaz meg a munkaadóknak arról, hogy lehetőség szerint törekedjek a bérek reálértékének növelésére. Továbbá célul tűzte ki a kollektív szerződéses lefedettség növelését is.

Bővebben ...