A mezőgazdasági termeltetői szerződés - Mit érdemes tudni róla?

Az Országgyűlés által elfogadott 2024. évi tavaszi agrársaláta törvény módosítja a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről, a termelői és a szakmaközi szervezetekről szóló 2015. évi XCVII. törvényt (továbbiakban: Termékpiaci törvény), amely többek között egy új szerződés típusról, a mezőgazdasági termeltetői szerződésről is rendelkezik. Mezőgazdasági termeltetői szerződést (továbbiakban: termeltetői szerződés), a szerződő felek 2025. január elsejétől köthetnek majd.

Bővebben ...

Elfogadta az Országgyűlés, új földügyi szabályok jönnek

Nehéz helyzetben van, aki naprakész akar maradni a földügyi szabályok változását érintően. Legutóbb 2023. decemberében módosította a földügyi szabályokat az Országgyűlés. A most elfogadott T/8000-es iromány számú törvényjavaslat a földügyi szabályokkal együtt 22 agrártárgyú törvény módosításáról rendelkezik. Az új földügyi szabályok 2024. július 1.-én, az ,,öröklésre” vonatkozó szabályok a Magyar Közlönyben történő kihirdetést követő 61. napon lépnek hatályba.

 

Bővebben ...

Nem elegendő a lakcímkártya a helyben lakás igazolásához

A Kúria ítéletében megsemmisített egy olyan törvényszéki ítéletet, amely a helyben lakás igazolásaként elfogadta a lakcímkártyát. A Kúria az ítélet indokolásában kifejtette, hogy a lakcímkártya, mint lakcímet igazoló hatósági igazolás nem alkalmas a helyben lakás hitelt érdemlő igazolására.

Bővebben ...