Kormányrendelet módosította a kifüggesztés nélküli tulajdonszerzés szabályát a földforgalmi törvényben

A Magyar Közlöny 125. számában jelent meg a 424/2023. (IX. 5.) Korm. rendelet, amely módosította azt a nem rég megjelent szabályt, ami alapján az első 10 hektárig, kifüggesztés nélkül lehet földet vásárolni.

 

A rendelkezés 2023. szeptember 6.-ai hatályba lépését követően, továbbra is életkortól függetlenül vásárolhat termőföldet kifüggesztés nélkül, aki az első 10 hektár földjét szerzi meg, de a kedvezményt kizárólag szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó fölrészlet vonatkozásában lehet alkalmazni.

Ezzel a kedvezményes földvásárlással azok élhetnek, akik földművesek és a föld fekvése szerinti település közigazgatási határától 20 kilométeren belül, legalább 3 éve életvitelszerű lakáshasználat helyével vagy üzemközponttal rendelkeznek.

Az ilyen adásvételi szerződések esetében a földhivatal jóváhagyása és az agrárkamara állásfoglalása is szükséges. Az új szabályt a földhivataloknál folyamatban lévő, el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

dr. Kovács Róber

2023. szeptember 12.