Nemzetközi termésvárakozások

Globális szinten 1214,3 m tonna kukoricát várnak az elemzők. Ebből az EU 59,4 m tonnát takaríthat be. Ukrajnából a kedvező időjárásnak köszönhetően 28 m tonna kukorica kerülhet a tárolókba, amiből akár 22 m tonnát is exportálhat majd. A „durva szemű” (kukorica, zab, árpa, cirok) termények esetében összességében a fogyasztás csökkenni fog, ami a készletek növekedését fogja eredményezni. A legnagyobb készletnövekedés Braziliában lehetséges, ahol 1,3 m tonnával növekedhet a zárókészlet, 8 m tonnára.

 

 

A 85,2 m tonnás repcetermésből az EU 19,7 m tonnát állíthat elő, ami 3,19 t/ha-os átlagot feltételez. Ez a mennyiség azt vetíti előre, hogy 5,4 m tonna importra fog szorulni. Kanada a 2,07 tonnás átlagával 18,2 m tonnát tárolhat be. Ukrajna 2,87 t/ha-os repceeredményével 4,3 m tonnát aratott, a 2,33 t/ha-os napraforgó eredményével pedig 14 m tonnát vághat le most ősszel. Ennek javát országon belül fogják feldolgozni és csak 1 m tonnát exportálnak magként. Az EU-ba – feldolgozva, olajként - 2,4 m tonna kerülhet.

A globális búzatermés 787,3 m tonna, a fogyasztás pedig 794,1 m tonna lehet. Az EU csökkentette a búzatermési számait 132 m tonnára, míg Ukrajna az előző hónaphoz képest növelte azt 22,5 m tonnára.

oszlopgraf zarokeszlet

Oszlopok felépítése alulról fölfelé: 1. Főbb exportőrök, 2. A világ többi országa, 3. Kína, 4. India. (Főbb exportőr országok: Argentína, Ausztrália, Kanada, EU, Kazahsztán, Oroszország, Ukrajna és USA)

Oszlopok felépítése alulról fölfelé: Főbb exportőrök, a világ többi országa, Kína és India. (Főbb exportőr országok: Argentína, Ausztrália, Kanada, EU, Kazahsztán, Oroszország, Ukrajna és USA)

A kínai és indiai zárókészlet az előző időszakban nem változott, a másik két csoportban ellenben folyamatos volt a csökkenés a vizsgált időszakban.