Csökkenteni kell a klímaváltozás negatív hatásait

Az elmúlt gazdasági év a legtöbb növénytermesztő számára megmutatta, hogy jelentős mértékű károkat szenvedhetnek el, ráadásul ez olyan időszakkal járt együtt, amely jelentős inputköltség növekedések jellemeztek. Az új KAP stratégiai terv jövő január 1.-től lép érvénybe, melynek részleteit még sok területen homály fedi. Az új vidékfejlesztési pályázatokról szintén nem hangzott el sok konkrétum a felelős tárca részéről.

 

 

Az elmúlt években nem tudott jelentősen gyarapodni az öntözött területek aránya annak ellenére, hogy nyílt ennek elősegítésére több pályázat a jelenlegi vidékfejlesztési programban. A következő ciklusban viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi forrást lehet majd az öntözés fejlesztésére fordítani, hiszen az EU nincs abban érdekelve, hogy a tagállamok öntözött területének a mérete növekedjen, sőt komoly vízvédelmi törekvések vannak a közösségen belül.

Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy jelenleg még több öntözést segítő pályázat is elérhető, ami segítséget nyújthat a céljaik eléréséhez.

Az öntözési közösségek együttműködésére és a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázatok egyaránt 2023. június 30.-ig még elérhetők, ez utóbbinak a kerete közel 100Mrd Ft és a kifizetett összeg október végéig nem érte el a 22Mrd-Ft-ot.

Készítette: Csősz Tibor