A robbanóanyag prekurzorok (műtrágyafvegyületek) használata az agráriumban

Az EU-ban már évek óta érvényben volt egy rendelet, ami szabályozta a robbanóanyag előállításra alkalmas szerek értékesítését. Ez a dokumentum viszont viszonylag szabad kezet adott a tagállamoknak a benne foglaltak betartására, így nem érte el az elsődleges célt, ezért a robbanóanyagok előállításának megakadályozására konkrétabb iránymutatást adott a tagállamoknak egy új rendeletben.

 

 

 

A mezőgazdaság számára ez, az úgynevezett prekurzor anyagok miatt érdekes. Azokat nevezzük prekurzor anyagoknak, amely vegyületek egy másik vegyület létrehozásának kémiai reakciójában vesznek részt. Bizonyos műtrágyaféleségek alkalmasak lehetnek arra, hogy robbanóanyagokat készítsenek belőle, vagy helytelen tárolás mellett (lásd Bejrút 2020. augusztusa) robbanást idézzenek elő.

Az új EU-s szabályozás 2021. februárjától lép életbe, de jelenleg a hatályos magyar jogszabályok még nem kerültek módosításra. Lényeges pont, hogy nem cél a rendelet mellékletében felsorolt anyagok kereskedelmének korlátozása, csupán a vásárlások jogosultságát fogják ellenőrizni, pl: nyilvántartásba vétellel, tevékenységek végzésének megalapozottságának ellenőrzésével, tranzakciós adatok megőrzésével stb. Ez a mostani rendeletmódosítás elsősorban a lakossági vásárlások ellenőrzését, jogosultságát és lehetőségeit hivatott szabályozni. Az úgynevezett szakmai felhasználók rendelkeznek olyan tevékenységi körrel, illetve hatósági dokumentumokkal pl: őstermelői igazolvány, amelyekkel alátámasztható a vásárlások jogosultsága, így a termékek megvásárlása engedélyezett. Az ammónium-nitrát olyan korlátozott robbanóanyag prekurzor, amelynek lakossági eladása nem engedélyezett, illetve olyan termék sem, amely ezt a vegyületet határértéken felül tartalmazza, vagyis ha az ammónium-nitrátból származó nitrogén tartalma meghaladja a 16% (m/m)-ot. Ezért ez a kitétel a Pétisóra is vonatkozik, melynek a nitrogén tartalma 17%. Ez a korlátozás csak a lakossági eladásra vonatkozik, nem a szakmai felhasználókra.

A tagállami jogszabályokban lesz megtalálható, hogy milyen szankciókat kell alkalmazni a rendeletet megsértőkkel szemben és a gazdasági szereplőknek (forgalmazóknak és tovább értékesítőknek):

  • milyen képzésben kell részesíteni az alkalmazottjaikat,
  • milyen engedélyeket, igazolásokat meglétét kell ellenőrizni az értékesítés során,
  • milyen anyagok kerülnek be az ellenőrzési keretbe a későbbiek során.

Amint megjelenik a hazai szabályozás, értesíteni fogjuk tagszervezeteinket a részletekről és azokról a vegyületeknek a listájáról, amelyekre a rendelet vonatkozni fog.

Készítette:

Csősz Tibor