Változnak a parlagoltatásra vonatkozó előírások

Az ide évben eltérő módon kell alkalmazni a HMKÁ 8 (Biológia sokféleség megőrzése) előírást. A mai napon hatályba lépett az EU 2024/587 végrehajtási rendelete, ami meghatározza a 2024. évi könnyített szabályokat.

Az előzetes - múlt heti elektronikus hírlevelünkben bemutatott - elképzelésekhez képest a végleges szabályok kedvezőbb feltételeket tartalmaznak. Az uniós rendelet alapján a HMKÁ 8 előírás nem termelő tájképi elemek és területek kijelölésére vonatkozó pontja úgy is teljesíthető, hogy a mezőgazdasági üzem szántóterületének legalább 4%-át:

  • nem termelési célú földterületek és tájképi elemek, beleértve a parlagon hagyott földterületeket is, és/vagy
  • nitrogénmegkötő növények, és/vagy
  • másodvetés (köztes kultúrák) borítja.

Fontos: a másodvetés (köztes kultúra) és nitrogénmegkötő növények termesztése során nem lehet növényvédőszert használni. A másodvetésre 2024-ben 1-es súlyozási tényező alkalmazható. (A másodvetés súlyozási tényezője alapesetben 0,3, de ezt az idei évben a HMKÁ 8 esetében nem kell alkalmazni.)

A fentiek értelmében 2024-ben nem kötelező parlag területet hagyni, az előírás úgy is teljesíthető, ha a szántóterület 4%-án másodvetést, vagy/és nitrogénmegkötő növényt termeszt a gazdálkodó. (Növényvédőszer mentesen.)

A könnyítés alkalmazását tagállami hatáskörbe utalta az EU, az Agrárminisztérium közleményben erősítette meg, hogy élni fog ezzel a lehetőséggel. Javasoljuk, hogy a tavaszi vetések tervezése során vegyék figyelembe a fenti opciót.

Oláh Endre