Változott a szövetkezetekre vonatkozó szabályozás

Az Országgyűlés júniusban elfogadta a szövetkezetekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi XXXIV. törvényt, amely módosította a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvényt és a Polgári Törvénykönyv szövetkezetekre vonatkozó rendelkezéseit is.

 

A szövetkezeti törvényben meghatározták a szövetkezeti alapelveket és a másodlagos szövetkezetek alapításának a célját.    

A Polgári Törvénykönyv szerint a szövetkezetek alapításához legalább három személy szükséges, ha viszont a szövetkezetek tagjainak a száma három fő alá csökken, hat hónap alatt kell a működőképességet helyreállítani, ellenkező esetben akár meg is szűnhet a szövetkezet.

A nem természetes személy (a szövetkezetként működő tag figyelmen kívül hagyásával) és a személyes közreműködést nem vállaló, szövetkezeti tagok száma nem haladhatja meg a taglétszám harmadát.

Az egyes tagok vagyoni hozzájárulása nem haladhatja meg a tőke 35%-át. A nem természetes személy tagok vagyoni hozzájárulásának összege nem haladhatja meg a tőke harmadát, ez alól kivételt képeznek a szociális szövetkezetek. 

Háromfős taglétszámú szövetkezetben az igazgatóság hatáskörében, az igazgató elnök jár el. Három főnél nagyobb, de tizenöt főnél kisebb taglétszámú szövetkezetben, az alapszabály igazgató elnöki tisztséget is rendszeresíthet.

A közgyűlésről készített jegyzőkönyv tartalmi elemeit a Ptk. felsorolás jelleggel határozza meg, ennek jogszerű elkészítéséről az ügyvezetés köteles gondoskodni. 

Készítette: dr. Kovács Róbert