Mit követelnek a mezőgazdasági termelők?

10521319 1564522520438031 8991138634381058454 n

A vidéken élők, a termelők nevében kérjük és követeljük, hogy a kormány hagyjon fel az agrárgazdaság leépítésével, ne politikai alapon kezelje az ágazat szereplőit, szakmailag is helytálló döntéseket hozzon, szüntesse be vidékromboló intézkedéseit.

I. Követeljük, hogy vonja vissza a bérkompenzáció nélküli támogatáscsökkentő határozatát, mely több tízezer munkahely elvesztésével, az állatállomány további leépülésével, az elmaradott térségek további leszakadásával és a gyengébb minőségű földek parlagon maradásával jár!

II. Követeljük, hogy vizsgálja felül a földforgalmi törvény azon rendelkezéseit, melyek leértékelik a több mint 100 ezer mezőgazdasági kis társtulajdonos és közel kétmillió földtulajdonos magyar állampolgár vagyonát. A földtulajdonhoz és használathoz való jognak a „földműves” kategóriára szűkítésével ne zárja el a mintegy 200 ezer mezőgazdasági munkavállalót ettől a lehetőségtől, lebecsülve hozzáértésüket és tapasztalatukat!

III. Követeljük, hogy szüntesse meg a valódi termelők kiszorítását az állami földek használatából! Az állami földeket elsősorban a több évtizedes gazdálkodói tapasztalattal rendelkező állattartó termelők használatába kell adni!

IV. Kérjük, hogy vessen véget a jogbizonytalanságnak! Hozza nyilvánosságra a 2014/15 mezőgazdasági évre a területalapú támogatások pontos feltételeit tartalmazó jogszabályokat!

V. Kérjük, hogy haladéktalanul tegye közzé a 2014-2020 vidékfejlesztési programot! Mutassa be a tervezett intézkedéseket és azonnal kezdje el a program érdemi társadalmi egyeztetését!

VI. Kérjük, hogy azonnal hirdesse meg a 2014. augusztus 31-el lejárt agrár-környezetgazdálkodási program folytatását. Ne veszélyeztesse a környezetvédelemben, a tájgazdálkodásban, a biogazdálkodásban, az élőhely megőrzésben elért eredményeket és támogassa a környezetükért felelősséget vállaló és tenni akaró gazdálkodókat!