Ez így nem segítség!

Az Európai Unió nevetségesen alacsony összeget hagyott jóvá az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek hazai kompenzálására, az Agrárminisztérium azonban még ezt a néhány milliárd forintot is úgy tervezi eljuttatni a gazdálkodók egy szűk rétegéhez, hogy igazából jelenleg senkinek sincs fogalma még arról sem, hogy mekkora hektáronkénti támogatásra számíthatnak a kiválasztottak. 

 

 

A tervek szerint azok kaphatnak támogatást, akik 2022-ben 500 hektár alatti területtel rendelkeztek, legfeljebb 100 hektáron termeltek kukoricát és 2023. május 15. és szeptember 30. között legalább 10 tonna kukoricát értékesítettek.

Hány ilyen gazdálkodó van, mekkora területtel rendelkeznek?

Senki nem tudja, pláne úgy nem, hogy a feltételek egy részének még akár most is meg lehet felelni. A nagyobb termelők eleve kizárásra kerültek, de a kisebb gazdálkodók jó része is, mivel ők - vagy mert nincs tárolókapacitásuk, vagy mert finanszírozniuk kellett valamiből az idei évi munkálatokat - már régen eladták a kukoricájukat.

Azok a kevesek, akik megfelelnek a feltételeknek - az sem biztos, hogy épp a legrászorultabbak - akár nagyon jól is járhatnak, mivel a tervek szerint a teljes támogatási összeget köztük osztják szét. (Hektáronként akár több százezer forint is lehet.)

Ez egy végiggondolatlan, rossz rendszer. Nem járul hozzá az ágazatban lévő hatalmas gondok enyhítéshez. Ma a legnagyobb probléma, hogy a felvásárlási árak elfogadhatatlanul alacsonyak, a piac befagyott, a termelők nem tudják értékesíteni a megtermelt terményeiket, a gabonafélék eladhatatlanul a raktárakban állnak.

E miatt súlyos finanszírozási nehézségek alakultak ki. A hamarosan induló őszi munkák elvégzéséhez a termelők nem rendelkeznek elég saját erővel, így ezt az uniós forrást a kevesek támogatása helyett arra kellene felhasználni, hogy egy minden termelő számára elérhető, kedvezményes, kamattámogatott forgóeszköz hitel kerüljön meghirdetésre.

Ez lenne a valódi segítség!

Budapest, 2023. augusztus 15.

MOSZ Sajtó

Bővebb felvilágosítás kérhető:

dr. Máhr András                                                                      Oláh Endre

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.                                             Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

0630-952-7920