Likviditási válság az agráriumban

A mezőgazdasági termelőknek a katasztrofális tavalyi év után minden forráslehetőségre szükségük van, hogy finanszírozni tudják az idei évi termelésüket.


 

Ehhez rengetegen szorulnak hitelfelvételre. A piaci kamatok évtizedek óta nem látott magasságba ugrottak, így kiemelt jelentőséggel bírnak azok a hitelkonstrukciók, amik kedvezményes feltételekkel vehetőek igénybe.

Ilyen lehetőség a Széchényi Kártya keretében történő hitelfelvétel, ami július 31-ig minden gazdasági szereplő számára biztosítja a kedvezmény igénybevételét.

Kivéve a mezőgazdasági termelőknek, a gazdáknak.

Ők már nem élhetnek az Agrár Széchényi Kártya nyújtotta előnyökkel, mivel a számukra meghirdetett program érthetetlen okokból március végén kifut, így – a banki bírálathoz szükséges 1 hónapos átfutási időre is tekintettel – már hetek óta nem adhatják be a kérelmeiket.

Miért pont a mezőgazdasági termelőket, gazdákat büntetik? Mi indokolja ezt a diszkriminációt? Mindenki más július 31-ig élhet ezzel a lehetőséggel, csak épp az a kör nem, akinek az egyik legnagyobb szüksége lenne rá.

A gabonakészletek - az ukrán import és a januárig életben lévő export engedélyezés következtében - eladhatatlanul hevernek a tárolókban.  A termelési költségek drasztikusan nőnek, a gabonaárak zuhannak (az AM például 130.000 forintos referenciaárat hirdetett piaci árként a búzára, miközben most 80.000 forintos áron sincs vevő.) A termelők nem jutnak pénzhez, sokaknak nincs elég forrása ahhoz, hogy megfelelő módon meg tudja finanszírozni a jó terméshez szükséges inputanyag beszerzéseket, ami miatt veszélyben van az idei termés egy része. 

Legalább év végéig meg kell hosszabbítani a kedvezményes Agrár Széchényi Kártya igénybe vételi lehetőségét, különben - különösen egy tavalyihoz hasonló év esetén - olyan likviditási gond alakulhat ki az ágazatban, ami tömeges csődökhöz és újabb élelmiszerár emelkedéshez vezethet.

Ennek elkerüléséhez most kell biztosítani a szükséges forrásokat.

Budapest, 2023. március 13.

MOSZ Sajtó

Bővebb felvilágosítás kérhető:

Dr. Máhr András, főtitkárhelyettes

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

0630-952-7920

Paragi Márton, titkárságvezető

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

0670-437-3454