Ígérgetés helyett döntéseket! - MOSZ sajtóközlemény

Meddig várjanak még a gazdálkodók a vidékfejlesztési pályázatok bírálatára?

Várni, egyre csak várni. Ezt teszi sok tízezer gazdálkodó, aki a vidékfejlesztési program valamelyik pályázatára jelentkezett. Van, akit már másfél éve hitegetnek, hogy napokon belül megszületik végre a döntés. Ígéretekből ugyanis nincs hiány. A Miniszterelnökség jószerével havonta teszi közzé az újabb és újabb időpontokat, hogy mikorra várható - most aztán tényleg? - a támogatói döntések meghozatala. Sokan már feladták, és csak legyintenek az újabb és újabb ígéretek hallatán.

 

A vidékfejlesztési programot 2015 augusztusában hagyták jóvá, azóta meghirdettek 68 támogatási jogcímet, de alig néhányat bíráltak el. Közel 100.000 gazdálkodó várja türelmetlenül, hogy történjen végre valami.

 

A folyamatos sikerpropaganda mélyen hallgat róla, hogy a támogatási döntések csúszása miatt az elmúlt két évben a mezőgazdaságban a beruházási színvonal zuhanásnak indult, 2014-hez képest 20%-al esett vissza. Mint ahogy hallgat arról is, hogy a késlekedés miatt a pályázatokhoz csatolt árajánlatok elvesztik az érvényességüket, nem lesz tartható az előzetesen megadott beruházási ütemterv, drágul, vagy nem lesz megvalósítható a beruházás. Ráadásul a közbeszerzési kötelezettség miatt a fejlesztést végrehajtó nyertes pályázók csak egy hosszú és költséges közbeszerzési eljárás után kezdhetik meg a beruházásaikat. 2017-ben így támogatott beruházás gyakorlatilag alig lesz. Modernizációra, fejlesztésre, hatékonyságjavításra pedig nagy szükség lenne. Az is érthetetlen, hogy a kormány az unióban szinte egyedülálló módon miért vont el a forrásokat a vidékfejlesztéstől és csökkentette a 25%-os társfinanszírozási arányt 15%-ra.

 

A MOSZ folyamatosan, többek között a 2016. szeptemberi sajtótájékoztatóján is felhívta a figyelmet a vidékfejlesztési programmal kapcsolatos problémákra, a kialakult helyzet ugyanis nem véletlen. Az értékelési rendszer átgondolatlan átalakítása, az intézményrendszer szétverése, a felkészületlenség, a diszkriminatív elemek stb. előre jelezték, hogy baj lesz a programmal. Sajnos ez be is igazolódott.

 

Nem csak a vidékfejlesztési programmal vannak problémák, hanem – a zökkenőmentesnek beharangozott – intézményi átalakítás következményeit is a gazdák viselik. Még a közvetlen támogatások kifizetése is jelentős elmaradásban van. Az év első 2 hónapjában gyakorlatilag leálltak a kifizetések, és a 2016 májusában igényelt támogatásokból még most is mintegy100 milliárd forint kifizetésére várnak a termelők.

 

Nincs tovább mire várni! A beadott pályázatokat azonnal el kell bírálni, a diszkriminatív szabályokat felül kell vizsgálni, a termelőket mentesíteni kell a közbeszerzési kötelezettség alól, az elérhető forrásokat a társfinanszírozás emelésével növelni kell, a tavalyi egységes kérelemben igényelt támogatásokat halogatás nélkül ki kell fizetni, a széttagolt intézményrendszert pedig felül kell vizsgálni.

 

A termelők erre, és nem újabb ígéretekre várnak.

 

Budapest, 2017. június 12.                                                                               

MOSZ Sajtó

További információk: Dr. Máhr András

  06-30-9-527-920 / 06-1-312-0525