Folyamatosan romló környezet határozza meg a gazdák életét

A minap már a bibliai 7 szűk esztendőről lehetett hallani, a kérdés csak az, hogy honnan kellene azt számítani. Sokan szeretnék azt hinni, hogy ez az időszak már 2020 márciusában elkezdődött, így mára már túl lehetnénk az első harmadon.

 

A COVID19 miatt két éve tavasszal történt meg az ország első lezárása. Ezzel egyidőben jelent meg először az országban az első komolyabb tavaszi aszály, ami addig nem volt jellemző. Abban az évben márciustól sorozatban igazodniuk kellett a gazdáknak a veszélyhelyzeti előírásokhoz és a folyamatosan fenyegető járvány mellett kellett biztosítani - az egyébként is munkaerőhiánnyal küszködő ágazatnak – a termelőképességét. Ezt az időszakot a mai napig sertéspestis és madárinfluenza miatti piaci korlátozások és kényszervágások sora szegélyezte.

A 2021-ben megismétlődő tavaszi csapadékhiány tovább fokozta a problémákat. Akkor a májusi esők mentették meg a termést, de nem mindenhol. A szokásosan arid – aszályos – területeken keményen rányomta a bélyegét az eredményekre az egyre sűrűsödő hűhullámok sora. A dél-alföldi területeken, jó minőségű földterületeken, 4 tonnás kukoricatermést értek el, ami fele annak, amit az ország átlagosan képes elérni egy kedvező év során. Ugyancsak ebben az évben a pandémia, a nemzetközi vámháborúk, a gazdasági újraindulás és a klímavédelmi célok elérésére tett kezdeti lépések hatására, logisztikai és energiaköltségek drasztikus emelkedése következett be, amely a tavalyi energia és gázszerződések árait megtöbbszörözte a 2019-20-as évekhez képest. A földgázból előállított műtrágyák árai 2021 nyarától meredek emelkedésbe kezdtek. Mára négyszer-hatszor annyiba kerülnek, mint két évvel ezelőtt.

Elérkezett 2022, ami már év elején sem hozott csapadékot és tavasszal sem kényeztette el a termelőket. Ellenben nyakukba kaptak egy 100%-os üzemanyagár növekedést. A rendelet szerint hiába kellett volna kiszolgálni az üzemanyagkutaknak a traktorokat a tavasz során (még most is) rendre hiánycikk volt a kedvezményes árú gázolaj a kutakon, vagy ilyen-olyan indokra hivatkozva megtagadták a kiszolgálást. A közvetlen nagykereskedelmi kiszolgálás pedig szintén eredeti áron 700-800 forinton történt. Egy évre 210 liter gázolajjal számolnak átlagosan hektáronként. Egy olyan gazdaság esetén, ahol 1000 hektárt művelnek, ott több mint 200.000 liter üzemanyagra van szükség. Itt csak ez önmagában 100 milliós összeget jelent. Ebben az évben nem érkezett meg az ország nagyobb részén a csapadék az utolsó pillanatban sem. Ezért az elmúlt évek átlagos magyar búzatermésének a 30%-a, több, mint 1.500.000 tonna búza nem termett meg. Ez a gazdáknak 120 forintos terményár mellett 180 milliárd forint kiesést jelent, ami csak óvatos becslés, és egyetlen növényt vettünk számításba. Sorra érkeznek a 5,5 tonna/hektáros átlagos értékhez képesti 3 tonnás eredmények, a teljes alföldi és észak-magyarországi régióból. Ezért a terményért realizálható összegek már nem fogják fedezni az ez évi őszi vetések költségeit. A gazdák előtt pedig még áll majdnem két olyan hónap, amikor rendre több hőhullám is kialakul még az őszi betakarítási időszakig. Hiába a kitűnő vízhasznosítású növények alkalmazása, ha zéró a csapadékmennyiség. A kukorica betakarításnál, akár a búza terméskiesését meghaladó számokkal is lehet számolni, ami sok termelőnek a pénzügyi ellehetetlenülését eredményezheti az egyre nagyobb csúcsokat döntögető inputanyag és szolgáltatási árak özönében. Kevés lesz a kárenyhítési alap 12 milliárdja a veszteségek mérséklésére.

Két dologban bízhatnak a gazdák, hogy napokon belül kapnak egy kis esőt végig az őszi aratásig, vagy hogy továbbra is maradnak, vagy tovább emelkednek a mostanra kialakult terményárak. Egyikre sem lehet mérget venni, egyrészt az előrejelzés semmi ilyet nem mutat, egyelőre pedig nem látszik, hogy világviszonylatban komoly hiány lenne a gabonákból. Minden termelő rémálma pedig egyszerre valósággá válhat egy terményekre kialakított hatósági áras listával. Egyelőre mindenki a hullámvasúton ül és nem tudja, hogy a lejtő mely pontján száguld és, hogy honnan kellett volna számolnia azt a bizonyos 7 évet.