Tájékoztató a munkavédelmi szabályokban és hivatalokban történő változásokról

  1.      Megalakult a Nemzeti Munkaügyi Hivatal

A 323/2011. (XII. 28.) Korm. rendeletében a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására 2012. január 1-jei hatállyal munkavédelmi és munkaügyi hatóságként a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságát, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervét (munkavédelmi és munkaügyi felügyelőség) jelölte ki.

 

Az NMH az alábbi hivatalok és intézetek összeolvadásával jött létre:

-         Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézetet (OMFI)

-         Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF)

-         Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI)

 

        A Nemzeti Munkaügyi Hivatal ezen szervezetek általános és egyetemes jogutódává válik. Illetékes a munkavédelmi és munkaügyi hatósági, szakképzési és felnőttképzési, valamint munkahigiénés és foglalkoztatás-egészségügyi kérdésekben.

 

A hivatalok 2012. január 19-től az alábbiak szerint érhetők el:

A megyeszékhelyeken, a Megyei Kormányhivatalok Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkavédelmi Felügyelősége (elérhetőségeik megtalálhatók a honlap „Elérhetőségek” Munkavédelmi Felügyelőségek menüben) segíti tájékoztatással és tanácsadással a munkáltatókat és munkavállalókat, a munkavédelmi képviselőket, továbbá az érdekképviseleteket munkavédelemmel kapcsolatos jogaik gyakorlásában, kötelezettségeik teljesítésében.

Országosan a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága továbbra is működteti központi munkavédelmi információs rendszerét, az ingyenesen hívható zöld számon: Munkavédelmi Információs Szolgálat (MISZ) 

Telefon: 06-80/204-292

elektronikus postacímén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

2.      Az új munkabaleseti jegyzőkönyv

A nemzetgazdasági miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó az egyes foglalkozás-egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 51/2011. (XII. 23.) NGM rendelet értelmében  „új munkabaleseti jegyzőkönyv” alkalmazását írja elő, de azt csak 2013. január elsejétől bekövetkező munkabalesetekre kell alkalmazni.

 

Változás az energiafelhasználási beszámoló elérhetőségében

 

A 243/2011.(XI.22.) Kormányrendelet az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseiről szóló 288/2009.(XII.15.) Kormányrendeletet módosította az energiafelhasználási beszámolók letöltési, és beküldési rendjét.  

A Magyar Energia Hivatalt elérni az alábbi úton lehet: - a fő oldal a http://www.eh.gov.hu, majd a fejlécen található Energiastatisztika fül nyitásával az OSAP kérdőívekre kattintva. Az oldal  lap alján található (1335 nyilvántartási számú) Energiafelhasználási beszámoló bekezdés alatt a szükséges táblázatok, melyek a múlt évhez hasonló formában tölthetőek ki.

Gyorsabb elérés érdekében a teljes hivatkozás http://www.eh.gov.hu/energiastatisztika-2/osap-kerdoivek.html.

 

Budapest, 2012. február 16.

 

Ifj. Sebe Imre