MOSZ-AM miniszteri találkozó

Ismét tárgyalóasztalhoz ült dr. Nagy István agrárminiszter és a MOSZ vezetése. Az egyeztetés célja a mezőgazdaság aktuális problémáinak áttekintése, valamint az ágazat hosszú távú működését befolyásoló, koncepcionális intézkedések megvitatása volt.

 

A tárgyalás fő témái a következő EU-s pénzügyi ciklust megelőző átmeneti időszakkal kapcsolatos döntések és a Vidékfejlesztési Program szabad keretének felhasználása voltak. Konszenzus volt abban, hogy nem csak az ágazat, hanem az egész nemzetgazdaság érdeke is, hogy a VP-ben rendelkezésre álló keretösszeg egészét minél előbb le tudjuk hívni. Ehhez azonban rugalmasabb rendszerre van szükség. A felek abban állapodtak meg, hogy további szakmai egyeztetések lesznek a felvetett problémák megoldása érdekében.

Szóba kerültek a földforgalmi törvénnyel és annak végrehajtásával kapcsolatos anomáliák is. A felek egyetértettek abban, hogy az ellentmondások feloldásához szakmai párbeszédre van szükség, amely már a közeljövőben megkezdődik.

Az azonnali beavatkozást kívánó szakmai ügyek közül felvetésre került a találkozón a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adótartalmának visszaigénylése kapcsán tapasztalható termelőellenes NAV gyakorlat is, melynek rendezésre - egy közös AM-MOSZ együttműködés keretében - miniszter úr ígéretet tett. Emellett pozitív visszajelzés érkezett a – járványügyi intézkedések okán - az állattartó telepek számára kedvezményes melegétkeztetést lehetővé tevő jogszabálymódosítással kapcsolatosan és az energetikai szakreferensek kötelező alkalmazását előíró szabályozás felülvizsgálatára is.   

Amint az ígéretek eredményekké válnak, tagjainkat azonnal értesítjük.